11 Eylül 2018 Salı

Üretmek İçin Toprağa Dokunmaya - Genç Çiftçi Projesi

Üretmek İçin Toprağa Dokunmaya…
Hayallerimiz var bizim,
Her birimizin yaşama dair hayalleri,
Ulaşmak istediği hedefleri ve mücadelelerimiz var bizim…
Bazen karşılık bulan,
Bazen de bulamadığı karşılıkla yarım kalan hayaller,
Üniversiteler okuyoruz, eğitim sistemi içerisinde yoğun bir maratona çocukluk ve gençlik dönemlerimizi veriyoruz, sonrasında yaşamımızı idame ettireceğimiz bir iş arayışına giriyoruz,
Hayallere ulaşmanın yolunu diplomayı almak olarak gördüğümüzden belki de sonrasında hayaller ve gerçekler arasındaki mesafe büyük bir boşluğa itiyor gençlerimizi,
Eskiden herkesin üniversite okumadığı veya okuyamadığı bir Türkiye varken ülkemizin 81 ilinde üniversitelerin açılmış olması herkesin bir şekilde üniversite okumasını sağlıyor. Fakat her üniversite mezununun kamudan iş beklemesi ve kırsal alanlardan kentlere göç ettikten sonra bir daha kırsala dönmek istememesi kentsel alanlardaki kabalıkları arttırırken kırsal alanlarında boşalmasına neden oluyor.
Kırsalımız, köylerimiz boşalıyor bizim. Her göç eden genç kırsaldaki üretimin biraz daha azalmasına neden oluyor. Üretimden koptukça ekonomik açıdan yoksullaşıyoruz. Ortak bir motivasyona ihtiyacımız var bizim. Anadolu’nun yükünü hep birlikte sırtlayarak dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebileceğimiz bir motivasyona ihtiyacımız var.
Bekliyoruz, değişimin ve dönüşümün gelip kendiliğinden bizi bulmasını bekliyoruz. Beklerken yanılıyoruz çünkü değişim ve dönüşüm üretim sürecinin içine giren toplumları bulurken biz çağrın gerisinde kalmaya devam ediyoruz.
Genç Çiftçi Projesi AB Eğitim ve Gençlik Programları desteğiyle hayata geçirdiğimiz projemizle bir hayal koyduk ortaya,
Ben,
Sen,
O,
Yani Biz, yeni bir hikâye başlatmalıyız. Üretimdeki katma değeri arttırırken, her gün biraz daha biriken işsizlik rakamlarını minimize etmek için gençliğin kırsaldaki üretim sürecine dahil olmasını sağlamalıyız.
Peki, gerçekten gençler kırsala döner mi?
Gençler, tarımsal üretim sürecinin içinde yer almak ister mi?
Gençliğin toprağa dokunmak için ne tür ihtiyaç ve beklentileri var?
Gençliğe ne tür destekler verilmeli ve nasıl politikalar ortaya konmalı?
Şimdi biz ekibimizle yollara çıkıyoruz Anadolu’nun farklı bölgelerinde gençliğin tarımsal üretim süreci ve kırsal alandaki üretime dahil olmak için ne tür beklentileri ve ihtiyaçları var bunu bizatihi kendilerine sormak için,
Daha sonra 81 farklı ilimizden, farklı yaş aralıklarından, farklı kesimlerden gençlerimizi farklılıklarıyla bir araya Konya’da getirerek bölgesel çalıştay sonuçlarımızı kendileriyle paylaşarak, ortak bir sonuç bildirgesiyle beklenti ve ihtiyaçları ortaya koymaya çalışacağız.
Hayallerimiz var bizim,
Her birimizin yaşama dair,
Ve, yaşadığımız coğrafyaya dair hayalleri,
Ve, karşılık bulması için hayallerimizin yarım kalmaması için her birimizin ayrı ayrı sorumluluk üstlenmesi gerektiğini biliyoruz.
Bizler, sorumluluk üstlendikçe beklemek yerine değişim ve dönüşüm için mücadele ettikçe beklediğimiz değişim ve dönüşüm hepimizi bulacak. Aksi durumda her gün biraz daha dışa bağımlı hale gelen ve beklemekten öteye geçemeyen nesiller yetişecek.
Genç Çiftçi Projemiz daha önce gerçekleştirdiğimiz Sosyal Yoksulluk Projesinin bir sonucu. Dijital dünyada milyonların içinde olan ama gerçek yaşamda yalnız olan gençlerin yalnızlaşmasının bir nedeni de üretime yönelmemeleri olarak karşımıza çıkmıştı. Peki gençler üretmek için ne istiyor sorusunu sorarak karar alıcılarımıza ulaştırmak için bir politika belgesi hazırlamak adına başlattık bu yolculuğu.
Öyle çok büyük hayallerimiz yok bizim, tarımsal üretim için Anadolu’nun farklı coğrafyalarından ilgili ve yetenekli birkaç gencin tarımsal ve kırsal alandaki üretime dahil olmasını sağlayabilirsek ve ülkemiz için rol model olabilecek gençlerin uzun vadede ortaya çıkmasını sağlayabilirsek başarıya ulaşmış olacağız.
Çünkü biliyoruz ki bazen bir tek gencin ortaya koyduğu bir model ve yaklaşım oluşturduğu etkiyle binlerce gencin yaşamına etki edecek hareketliliği başlatabilir. Bizim hareketlenmeye, hareketlenip hayaller kurmaya ve kurduğumuz hayaller için emek vermeye ihtiyacımız var.
Hayalimiz; üretmek için toprağa dokunmaya…
İlk durağımız Şanlıurfa; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gençlerle 19 – 21 Ekim’de Şanlıurfa’da buluşacağız. Konuşmak için değil dinlemek için gerçekleştireceğimiz Genç Çiftçi Projesi Şanlıurfa Bölgesel Çalıştayı ile projemize başlıyoruz.
Genç Çiftçi Hikayesinde bende olmalıyım diyorsan o zaman durma başvur:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSLSt-ZJaX4niLV8Ues7T_2ImbLTtYd8QFSSyfUbiFM009zw/viewform